Therapie

Chronische liesblessures ontstaan meestal langzaam en de betreffende persoon kan zich vaak geen traumatiserend moment herinneren (let wel: een acute liesblessure kan overgaan in een chronische liesblessure). De pijnklachten kunnen zowel in de lies, binnenzijde bovenbeen als in de onderbuik aanwezig zijn, vooral tijdens sprinten, schieten van een bal of bewegingen vanuit stilstand of opkomen vanuit lig.
Liesblessure kan in vrijwel alle leeftijdsgroepen voorkomen. Het zijn veelal voetballers, hockeyers, wielrenners en hardlopers die met deze blessure in aanraking kunnen komen. Ook jonge sportende mensen die in korte tijd een groeispurt ondergaan kunnen liesklachten ontwikkelen.

De diagnose / Behandeling
Als u bij ons onder behandeling komt wordt bij u eerst een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij gekeken wordt naar evt. bewegingsbeperkingen (gewrichten), spierspanning, spierverkortingen en de statiek van het lichaam. Tevens worden pijnprovocerende bewegingen getest.

Tijdens het eerste bezoek krijgt u tevens een volledige behandeling. De behandeling bestaat grotendeels uit specifieke mobiliserende technieken voor de gewrichten (bekken / lage rug / heupgewricht / enkelgewricht) en een specifieke behandeling van de binnenste bovenbeenspieren. Daarnaast volgen er rekkingen van de spieren die tekort zijn en krijgt u instructies voor oefeningen die u thuis kunt uitvoeren. De behandeling is uitgebreid  en intensief (veel effectiever dan de reguliere fysiotherapiebehandeling).  U kunt uw sporttrainingen door laten gaan en er zijn meestal geen belemmeringen om aan wedstrijden mee te doen. Soms kan het verstandig zijn om 1 week géén sprintjes te trekken, maar dat is dan ook alles. Vrijwel alle patiënten hebben na 1 behandeling al een goed  resultaat. Doorgaans zijn er niet meer dan 3 behandelingen nodig om volledig pijnvrij te kunnen sporten.

* Over het algemeen zijn therapeuten geneigd om in eerste instantie rompstabiliteits-oefeningen (core-stability) aan uw mee te geven. Er wordt veel aandacht besteed aan buikspieroefeningen, krachttraining voor de bovenbeenspieren en vaak wordt aangeraden om een langzaam de belasting/training weer op te bouwen binnen de pijngrens. Spierkracht en stabiliteit blijken echter bij de meeste sporters best wel goed te zijn. Vele therapeuten denken ook dat beenlengteverschil, bekkeninstabiliteit of het SI-gewricht de oorzaak is van uw klachten. Deze visie delen wij niet. Wij zijn van mening dat in eerste instantie de echte oorzaak moet worden weggenomen en dat is de te hoge spierspanning van de adductoren (vnl. m. add. longus). De mobiliteit van het heupgewricht en lage rug en de mobiliteit van de relevante spierketens moet worden hersteld. Deze wijze van behandelen gaat samen met normaal belasten en onze patiënten mogen dan ook direct weer sporten. Als na 3 behandelingen de pijn vrijwel geheel is verdwenen mogen er, indien nodig, aanvullend spierversterkende oefeningen gedaan worden mits spierlengtes behouden blijven en men dus ruim de tijd neemt om te rekken na de sportbeoefening om de spierspanning weer te normaliseren. Dit behandeltraject werkt goed en is blijvend effectief.

De behandeling is niet geheel pijnvrij. De intensiteit en diepte van enkele technieken die nodig zijn om de betreffende spier(en) te behandelen wordt als onaangenaam ervaren. Zie o.a. hieronder de video van de “Jan Kleinpenning-methode“.  Deze methode is onderdeel van onze behandeling, maar wij richten ons daarnaast ook op de gehele spierketen om de effectiviteit te te vergroten. Wij gebruiken een uitgebreid scala aan behandeltechnieken, allen met de handen uitgevoerd en zeer effectief.  Alle behandeltechnieken zijn voor iedereen te goed te verdragen. De totale behandeling duurt 30 minuten.  Het aangedaan been voelt na de behandeling licht, mobiel en ontspannen aan. Het resultaat is geweldig en de volgende dag al merkbaar. Als u zich wilt laten behandelen dan graag telefonisch contact opnemen. De kosten zijn 60,00 Euro per behandeling, u ontvangt een fysiotherapie rekening die u kan indienen bij uw zorgverzekeraar.
één van de technieken die wij gebruiken:

error: niet mogelijk
Scroll naar boven